Indien de moeilijkheden die de je bezighouden te maken hebben met de partnerrelatie, kan ervoor gekozen worden om samen in therapie te komen.
Deze problematiek wordt vanuit het systeemdenken benaderd. Dit houdt in dat we proberen een zicht te krijgen op de dynamieken die spelen tussen 2 mensen. Onze aandacht gaat dan voornamelijk uit naar de impact van alle invloeden waar we onderhevig aan zijn en de complexiteit van de communicatie hieromtrent. Psychotherapie bestaat er dan uit te helpen ontdekken waarmee dit alles te maken heeft en om het ingewikkeld proces tussen mensen/partners terug bij te stellen.
De spreekkamer van de relatietherapeut is hierbij een neutrale plaats waar moeilijk bespreekbare onderwerpen in een serene sfeer aan bod kunnen komen, waar irritaties uitgesproken kunnen worden zonder de relatie nog meer onder druk te zetten, waar onuitgesproken verwachtingen aan de oppervlakte kunnen komen, …
In relatietherapie gaat de relatie in therapie en wordt niet enkel aandacht besteed aan de personen maar ook aan de dynamiek tussen deze individuen: de mate van afstand en nabijheid tot elkaar, de stijl van contact maken, het vermogen om conflicten op te lossen, …
Relatietherapie betekent dat je met twee aan het werk wordt gezet onder de deskundige begeleiding van de relatietherapeut. Deze biedt geen pasklare oplossingen aan, maar geeft het koppel de kans om in de veilige omgeving van de therapieruimte weer tot een opbouwende communicatie te komen.
Hoewel er tijdens de relatietherapie ook individueel kan gewerkt worden, ligt de klemtoon dus op het koppel.
De duur van de therapie kan sterk verschillend zijn en hangt samen met de aard van de problemen, de oorzaken, de duur van de moeilijkheden,… Soms hebben koppels genoeg aan een paar gesprekken, soms is er nood aan langere begeleiding. De therapeut zal hierover steeds samen met de betrokkenen overleggen.